![](/media/lib/329/n-czacha-38adec9475f32d50cb3976521320e464.jpg)
Naukowcy zmieniają pogląd na temat przyczyn wyginięcia neandertalczyka
10 marca 2021, 12:19Przed około 40 000 lat z powierzchni Ziemi zniknęli neandertalczycy. Do dzisiaj nie wiemy, dlaczego tak się stało. Powstały na ten temat liczne hipotezy, jednak przez długi czas dominowała jedna, mówiąca o przegranej konkurencji z Homo sapiens. Obecnie jesteśmy jednak świadkami powolnego odsyłania jej do lamusa
![](/media/lib/495/n-probki-materialu01-25deb480e65fa3474b69eeba610f5b73.jpg)
AGH: badaczka wykorzystuje fusy z kawy do uzyskania nowatorskich materiałów ceramicznych o właściwościach termoizolacyjnych
15 marca 2022, 12:55Dr inż. Ewelina Kłosek-Wawrzyn z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie pracuje nad wykorzystaniem fusów z kawy jako ekologicznego surowca do wytwarzania porowatych materiałów ceramicznych o właściwościach termoizolacyjnych. Cel jest taki, by wykorzystać je np. do budowania czy docieplania konstrukcji.
![](/media/lib/543/n-winnicalidla-4600542f3a0c16552531bf3551ebd9e4.jpg)
Tequila – 5 najważniejszych faktów
24 marca 2023, 08:27Tequila w pełni zasłużyła na miano trunku przebojowego. Jednak chociaż kojarzy nam się z meksykańskim temperamentem i kolorytem, przednią zabawą i radością życia, nadal skrywa przed nami wiele tajemnic. Nie bez znaczenia jest odległość geograficzna – powstaje przecież tak daleko, za oceanem! Nie możemy przyjrzeć się jej produkcji tak dokładnie, jak powstawaniu rodzimej wódki, czy też whisky w nie tak znowu odległych destylarniach Szkocji i Irlandii. O tequili warto jednak, skoro coraz częściej gości na naszych stołach, dowiedzieć się więcej – stąd nasz dzisiejszy tekst!
![](/media/lib/588/n-polemagnetyczne-58860b07f2c036b7fe2160ee1f3920aa.jpg)
W płynnym jądrze Ziemi znajduje się nieznana dotychczas struktura
2 września 2024, 08:23Tysiące kilometrów pod naszymi stopami, wewnątrz płynnego jądra Ziemi, znajduje się nieznana dotychczas struktura, donoszą naukowcy z Australian National University (ANU). Struktura ma kształt torusa (oponki), znajduje się na niskich szerokościach geograficznych i jest równoległa do równika. Nikt wcześniej jej nie zauważył.
![](/media/lib/34/myslenie-bd4b3210389843dc52d78890c3177c6c.jpg)
Tuczące myślenie
5 września 2008, 09:34Co za dużo, to niezdrowo. Powiedzenie to odnosi się również do myślenia. Kanadyjscy naukowcy wykazali bowiem, że osoby, które za dużo "główkują", zaczynają się objadać, a to prosta droga do otyłości.
![](/media/lib/60/nanorurki-elektrycznosc-46e797b9c0229ca337dedf346d8c75b7.jpg)
Nowy sposób produkcji energii elektrycznej
8 marca 2010, 20:12Naukowcy z MIT-u odkryli nieznane dotychczas zjawisko, powodujące, że w węglowych nanorurkach powstają potężne fale energii. Uczeni są zdania, że może to pomóc w stworzeniu nowej metody produkcji elektryczności.
![](/media/lib/44/klocki-jak-skan-e3fa49432a08108a65ceeca74d9113d0.jpg)
Rytm gamma nasila się podczas biegu
28 czerwca 2011, 13:03Rytm gamma, który powstaje m.in. w krytycznym dla uczenia się i zapamiętywania hipokampie, staje się silniejszy, gdy ciało szybciej się porusza, czyli np. podczas biegu.
![](/media/lib/138/n-aligator-amerykanski-8ac9c1f52a95c27ddd11bb0249bfb9e1.jpg)
Opuszki naszych palców nie dorównują wrażliwości dotykowej krokodyli
8 listopada 2012, 12:21Krokodyle i aligatory kojarzą się z gruboskórnością, dlatego odkrycie, że dysponują jednym z najczulszych zmysłów dotyku w królestwie zwierząt, było dla biologów sporym zaskoczeniem.
![](/media/lib/121/n-komorki-7f45b60015b90dd42e3bae2617a61193.jpg)
Dostarczą proteiny, nie uszkodzą błony komórkowej
26 czerwca 2014, 12:24Naukowcy z Texas A&M AgriLife Research odkryli sposób na bezpieczne dostarczenie protein do wnętrza komórek. Opracowana przez nich metoda może być łatwo zastosowana podczas badań.
![](/media/lib/209/n-otyly-fa7d44cc9f4caa740f56472579766cbc.jpg)
Błędne koło postrzegania i zachowania utrudnia odchudzanie
19 lutego 2016, 13:47Im cięższy ktoś jest, tym bardziej mózg przeszacowuje odległości. Badania wykazały, że dla kogoś, kto waży ok. 150 kg, obiekt znajduje się 2-krotnie dalej niż dla osoby ważącej circa 60 kg. Spostrzeżenia te odnoszą się także do oceny nachylenia powierzchni.